Tájékoztató a vállalkozások segítésére tett kormányzati intézkedésekről

-
kategória: járulék

Tisztelt Ügyfelünk!

Az alábbiakban rövid tájékoztatást adunk a vállalkozások segítésére tett kormányzati intézkedésekről.

Az alábbi intézkedések születtek a kormány részéről a vállalkozások megsegítésére:

  • A turisztikai, vendéglátóipari, szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipar, az előadóművész, a rendezvényszervező és sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket június 30-áig nem lehet felmondani. A tilalom a veszélyhelyzet fennállásáig kormányrendelettel meghosszabbítható. A bérleti díj a veszélyhelyzet alatt nem emelhető, akkor sem, ha ezt a szerződés egyébként lehetővé tenné.
  • A felsorolt ágazatokban foglalkoztatottak után 2020. március, április, május és június hónapokra a munkáltatónak nem kell fizetnie közterheket a munkabér után.
  • A fenti ágazatokban dolgozó munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül csak a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, de annak havi mértéke sem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7.710 forintot.
  • A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek március 1-től június 30-ig nem kell a hozzájárulást fizetni, erre az időszakra a hozzájárulást nem kell megállapítani, bevallani.
  • A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók adófizetési kötelezettségük alól felmentést kapnak március, április, május és június hónapokra.
  • A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.
  • A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
     

A veszélyhelyzet alatt és utána harminc napig a munkáltató szabadabb kezet kap a munkaidő-beosztásban, egyoldalúan is elrendelheti a munkavállalónak az otthoni munkavégzést és a távmunkát, ha kell, ellenőrizheti egészségi állapotát. A kollektív szerződéseket a kormányrendelet hatálya alatt alkalmazni nem lehet.

Gubicza Krisztina ügyvezető

Cons-Budapest Kft