Adó- és TB-változások 2021.07.01-jétől

-
kategória: járulék, személyi jövedelemadó, TB

Az alábbiakban röviden szeretnénk tájékoztatást nyújtani a személyi jövedelemadót és járulékokat érintő 2021.07.01-től érvényes adóváltozásokról.

SZÉP-kártya

SZÉP-kártyára kedvező adózás mellett a második félévben is magasabb összegű rekreációs keretösszeg utalható.

Ez azt jelenti, hogy a fenti kedvezmények mellett költségvetési szerv esetén évi 400 ezer forint, minden más munkáltatónál évi 800 ezer forint adható béren kívüli juttatásként

A keretösszegek a teljes idei évben változatlanok maradnak, azaz

  • szálláshely alszámlára utalható támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlára utalható támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlára utalható támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

Vállalkozók után fizetendő szocho alapja

2021. július 1-jétől a középfokú végzettséget nem igénylő tevékenységet végző vállalkozók szociális hozzájárulási adójának (szocho) alapját legalább a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összege alapján kell kiszámolni. Korábban ezeknél a vállalkozóknál a tárgyév első napján érvényes minimálbért kellett figyelembe venni.

Nincs változás, ha a társas vállalkozó főtevékenysége vagy az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igényel. Ekkor minimálbér alatt – ahogyan eddig is – a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összegét kell érteni.

Szocho mentesség

A béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP-kártya támogatás 2021. december 31-ig mentes a szocho alól, így az alszámla-értékhatárokat, illetve a rekreációs keretösszeget meg nem haladó támogatás után a munkáltatónak csak 15% szja-t kell fizetnie.
A kifizetőnek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a tanulószerződéses foglalkoztatásra kifizetett díj után. Ez a szabály a 2021. június 10-étől kifizetett jövedelemre már alkalmazható.
Szintén 2021. június 10-étől kezdődően az év hátralévő időszakában adott reprezentáció és üzleti ajándékok adózása kedvezőbbé válik. Ezen termékek, szolgáltatások vagy az üzletfeleknek adott utalványok értékének 1,18-szorosa után csak a 15% szja-t kell megfizetni, a 15,5%-os szocho-t azonban nem.

CSED (csecsemőgondozási díj)

2021. július 1-től a CSED összege a jelenlegi 70% helyett a naptári napi jövedelem 100%-a.