TAO-, ÁFA-változások 2019

-
kategória: ÁFA, TAO

Az alábbiakban röviden szeretnénk tájékoztatni a társasági adóra, az általános forgalmi adóra és az adózás rendjére vonatkozó, 2019. január 1-jétől hatályos legfontosabb előírásokról.

Társasági adó

A legfontosabb változás a csoportos társasági adóalanyiság intézményének bevezetése. A jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése esetén legalább kettő belföldi illetőségű adóalany csoportos társasági adóalanyt hozhat létre. A csoportos társasági adóalanyiság legfontosabb jellemzői a csoporttagok adóalapjának összeszámítása és a transzferár kötelezettségekre vonatkozó egyszerűsítés.

A csoportos társasági adóalany létrehozása az adóhatóság engedélyéhez kötött. A 2019. év vonatkozásában 2019. január 1. és 2019. január 15. között van lehetőség a vonatkozó kérelem benyújtására, ez a határidő a 2019. év vonatkozásában jogvesztő.

2019. január 1-től megszűnik az ún. alultőkésítési szabály, helyette a vonatkozó EU-s előírásokkal összhangban kamatlevonás-korlátozási szabályok lépnek életbe. Ennek értelmében az adózás előtti eredményt növeli az adózási EBITDA 30%-a vagy 3 millió eurót (939.810.000,- Ft-ot) meghaladó része. Ez az összeg csökkenthető a korábbi években keletkezett kamatlevonási kapacitás még fel nem használt részével.

Főszabály szerint az új előírásokat a 2016. június 17-e előtt megkötött finanszírozási szerződések vonatkozásában nem kell alkalmazni.

A fejlesztési tartalék maximális összege 500 millió Ft-ról 10 milliárd Ft-ra nő.

2019. január 1-jétől jelentősen változik az ellenőrzött külföldi társaság fogalma és a kapcsolódó adóalap módosító tételek.

Általános forgalmi adó

Az alanyi adómentesség értékhatára 8 millió Ft-ról 12 millió Ft-ra nő.

2019. január 1-jétől a magáncélra és üzleti célra is használt bérelt céges személygépkocsi bérleti díjának áfája 50%-os mértékben automatikusan, igazolás nélkül levonható. Az 50%-ot meghaladó mértékű levonás esetén az üzleti célú és a magánhasználat arányát tételesen (pl. útnyilvántartással) igazolni kell.

Megkülönböztetésre kerülnek a törvényben az ún. egycélú utalványok és a többcélú utalványok. Egycélú utalvány esetében az adófizetési kötelezettség az utalvány átruházásakor keletkezik, többcélú utalvány esetében az adófizetési kötelezettség az utalvány beváltásakor keletkezik.

Adózás rendje

2019. január 1-jétől emelkedik a késedelmi pótlék mértéke, a jegybanki alapkamat kétszereséről a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékére.

Az önellenőrzési pótlék mértéke nem változik a késedelmi pótlék módosulása következtében, az továbbra is a jegybanki alapkamat mértékéhez fog igazodni.

Adóelőleg kiegészítésének (feltöltésének) elmulasztása esetén a mulasztási bírság mértéke 20%-ról 10%-ra csökken.

Tájékoztatónk általános jellegéből adódóan az nem minősül döntést megalapozó tanácsadásnak. Erre tekintettel kérjük, hogy a jelen tájékoztatóban foglaltakkal kapcsolatban felmerülő egyedi kérdéseikkel keressék munkatársainkat.

Budapest, 2019. január 7.

Dr. Boros Anikó Emese adótanácsadó

Gubicza Krisztina okl. adószakértő