Adóváltozások 2019. július 1-jétől

-
kategória: járulék, személyi jövedelemadó, TAO

Az alábbiakban rövid tájékoztatást nyújtunk az Országgyűlés által elfogadott nyári adócsomag 2019. július 1-jétől hatályos legjelentősebb elemeiről.

Szociális hozzájárulási adó, Ekho, KATA

A szociális hozzájárulási adó (bér, megbízás, egyes meghatározott juttatások, reprezentáció), valamint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) munkaadókat terhelő része 19,5%-ról 17,5%-ra csökkent.

Ehhez kapcsolódóan módosultak az szja-törvény összevont adóalap-megállapításának szabályai is. Ha egy adott jövedelem után a magánszemély kötelezett szociális hozzájárulási adó megfizetésére, megállapított jövedelme 85%-át kell a számításnál alapul vennie (az eddigi 84% helyett).

A fentiekkel összefüggésben módosult a főállású KATA-sok ellátási alapja is, hiszen a tételes közterhen (KATA) belül a fentiek alapján csökken a szociális hozzájárulási adó aránya, így növekszik az egyéni járulékoknak megfelelő adórész, ezért a pénzbeli ellátások (pl. táppénz, gyed) alapja megemelkedik az alábbiak szerint:

50 eFt/hó KATA megfizetése esetén az ellátások alapja 98 100 Ft (az eddigi 94 400 Ft helyett);

75 eFt/hó KATA megfizetése esetén az ellátások alapja 164 000 Ft (az eddigi 158 400 Ft helyett);

Reklámadó

2019. július 1-től 2022. december 31-ig felfüggesztették a reklámadót, kulcsa nulla százalékban került meghatározásra (az eddigi 7,5% helyett).

Ez azt is jelenti, hogy a törvény hatálya alá tartozó adózókat ebben az időszakban sem bejelentkezési, sem adóbevallási kötelezettség nem terheli, azonban a 2019. adóévre a fizetendő adót időarányosan a 2019. július 1-jét megelőző időszakra jutó adófizetési kötelezettség alapján kell meghatározni.

Társasági adó, Energiaellátók jövedelemadója, Innovációs járulék

A társasági adóban, az energiaellátók jövedelemadójában, valamint az innovációs járulék tekintetében az év december 20-ig teljesítendő adóelőleg-kiegészítési (adófeltöltési) kötelezettség eltörlésre került.

Átmenti szabályozás szerint az adózók a 2019. adóévben még önkéntes alapon kiegészíthetik társasági adójukat, hogy ezáltal még az adóelőleg-kiegészítés keretében rendelkezzenek adóelőlegük látvány-csapatsport, illetve film javára történő támogatásáról.

Naptári évtől eltérő adózók esetében az adóelőleg kiegészítési kötelezettség utoljára abban az adóévben alkalmazandó, amelynél az adóelőleg-kiegészítési határidő a törvénymódosítás elfogadását és hatálybalépését (07.12.) megelőzi.

Tájékoztatónk általános jellegéből adódóan az nem minősül döntést megalapozó tanácsadásnak. Erre tekintettel kérjük, hogy a jelen tájékoztatóban foglaltakkal kapcsolatban felmerülő egyedi kérdéseikkel keressék munkatársainkat.

Budapest, 2019. július 1.

Gubicza Krisztina okl. adószakértő

Takács Gabriella HR-vezető