Számlázó program online bekötése - legfrissebb információk 2018

-
kategória: ÁFA

Az alábbiakban röviden szeretnénk tájékoztatni a számlázó programok online bekötésével kapcsolatos legfrissebb információkról.

2018. július 1-jétől kötelező online adatszolgáltatást teljesíteni az adóhatóság (NAV) felé

  • a számlázó programmal kiállított számlákról és számlával egy tekintet alá eső okiratokról,
  • melyek ÁFA tartalma a 100.000 HUF-ot eléri vagy meghaladja és
  • a vevő egy belföldön nyilvántartásba vett adóalany.

Fontos, hogy adatszolgáltatást nem csupán a fenti tulajdonságokkal rendelkező számlákról kell teljesíteni, hanem azok módosításáról, érvénytelenítéséről is.

Az adatszolgáltatás részletszabályai a korábbi tájékoztatónk időpontjában, és jelenleg is csupán tervezeti formában kerültek közzétételre.

Az online adatszolgáltatás részleteivel kapcsolatos legfrissebb információk 2018. január második felében kerültek közzétételre a Kormány honlapján:

"Júliustól indul az online számlázás"

(Jelenleg ez az oldal csak magyar nyelven érhető el.)

A fenti link jobb oldalán az alábbi anyagok találhatók, tölthetők le:

  • A vonatkozó NGM rendelettervezet aktuális változata
  • NAV Online Számla Rendszer – Számla adatszolgáltatás REST API interfészleírás és fejlesztői dokumentáció
  • Informatikai leírások

Az online tesztrendszer (https://onlineszamla.nav.gov.hu/KobakReg/faces/index.xhtml) teljesen megújult formában 2018. január 29. óta az alábbi honlapon érhető el:

https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/home

(Az oldal a magyar mellett angol és német nyelven is elérhető.)

Az Online Számla Rendszerben történő regisztrációval kapcsolatos tájékoztató számos kérdést felvet, melyekről már kértünk állásfoglalást az adóhatóságtól. Amint megkapjuk a válaszokat, tájékoztatni fogjuk Önöket.

Az alábbiakban bemutatott jogkövetkezményekre tekintettel javasoljuk – a még csak tervezeti formában elérhető NGM rendelet és a regisztrációval kapcsolatban felmerült kérdések ellenére is –, hogy mielőbb kezdjék meg a felkészülést az online adatszolgáltatásra, vegyék fel a kapcsolatot az Önök által használt számlázó program fejlesztőjével, továbbítsák részére a fenti honlapok, informatikai szakmai anyagok elérhetőségét.

A fentiekből látható, hogy a számlázó programok online bekötése elsődlegesen és alapvetően informatikai kérdés.

Az online adatszolgáltatás nem, illetőleg nem megfelelő működése miatt az adóhatóság azonban a számlázó program használóját fogja felelősségre vonni, megbírságolni. A jelenleg rendelkezésünkre álló információk szerint a bírság mértéke az 500.000 HUF-ot is elérheti számlánként.

Az online adatszolgáltatás nem, illetőleg nem megfelelő működése esetén a vevők (számlabefogadók) adólevonási joga is veszélybe kerülhet. Az adólevonási jog gyakorlásának egyik feltétele a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően kiállított számla. Amennyiben egy számlázó program az online adatszolgáltatást nem, illetőleg nem megfelelően teljesíti, abban az esetben az ilyen programmal történő számlakiállítás sem felel meg teljes mértékben a jogszabályi előírásoknak. Az ilyen számlázó programmal kiállított számlákhoz kapcsolódó adólevonási jog gyakorlását az adóhatóság megtagadhatja.

Fontosnak tartjuk továbbá – a fentiekben bemutatott bírság és egyéb kockázatokra tekintettel –, hogy a számlázó program fejlesztőjével a jelen témakörben kötött megállapodásban tisztázzák az online adatszolgáltatás nem, illetőleg nem megfelelő működéséhez kapcsolódó kártérítési kötelezettség részleteit.

Tájékoztató levelünk általános jellegéből adódóan, az nem minősül döntést megalapozó tanácsadásnak. Erre tekintettel kérjük, hogy a jelen tájékoztató levélben foglaltakkal kapcsolatban felmerülő egyedi kérdéseikkel keressék munkatársainkat.

Budapest, 2018. február 20.

Dr. Boros Anikó Emese adótanácsadó
Gubicza Krisztina okl. adószakértő